Van oudsher had bijna elk dorp haar eigen brouwerij (vaak meerdere), zo ook Stein. De brouwerij is dan ook vernoemd naar de oorspronkelijke Brouwerij De Fontein die in 1915 haar poorten sloot. Op een steenworp afstand van de oude brouwerij zet de traditie zich nu voort, zodat het Steinse bier brouwen opnieuw een begrip wordt.


De monumentale panden waarin Brouwerij De Fontein is gevestigd, horen van oudsher bij het nabijgelegen Kasteel Stein. Het kasteel is voor een deel verbouwd tot appartementencomplex, maar de ruïne is nog steeds onder begeleiding van een gids te bezichtigen. De monumentale panden van Brouwerij De Fontein waren eeuwen geleden onderdeel van de pachtboerderij van het kasteel. In deze panden woonde de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield.

 

Het boerenwoonhuis, dat dateert van 1729, diende tevens als watermolen, die omstreeks 1900 zijn functie verloor.
Rond de brouwerij en het proeflokaal is een grote kruidentuin en hoogstamboomgaard aangelegd. Op deze manier proberen we zo veel mogelijk ingrediënten letterlijk uit eigen tuin te halen en de natuur zo veel mogelijk in huis te halen.

Ontwerp: MV80   Website: Zegenrijk